Å søke på jusstudiet kan være en spennende, men også en krevende prosess. Dette studiet gir en grundig forståelse av lovverk og juridiske prinsipper, og åpner dørene for en rekke karrieremuligheter innen blant annet jus, offentlig forvaltning, politikk, og næringsliv. Her er en trinnvis guide til hvordan du kan søke på jusstudiet til Universitetet i Oslo (UiO):

 

1. Forstå opptakskravene

For å komme inn på jusstudiet må du oppfylle visse opptakskrav. På UiO kan du få opptak til studiet på to måter:

1. Generell studiekompetanse: Dette er et grunnleggende krav for opptak til høyere utdanning i Norge. Det innebærer fullført og bestått videregående skole. 

  • Spesielle karakterkrav: Jusstudiet er ofte svært konkurransepreget, og høye karakterer er nødvendige. Derfor må man i tillegg til generell studiekompetanse, ha gode karakterer for å kunne komme inn. Poenggrensen til hvert opptak kan variere og er vanskelig å forutse. På UiO sin nettside vises det poenggrensen fra det forutgående året. Dette er den laveste poenggrensen som ga opptak til studiet i fjor.

 

2. Realkompetanse: De som ikke har generell studiekompetanse, men som er 25 år eller eldre, kan søke på grunnlag av realkompetanse.

  • Hvert lærested bestemmelser selv hva som kreves for å få opptak til studiet på grunnlag av realkompetanse.

 

Dette kreves av UiO for opptak til jusstudiet:

  1. Krav til kunnskaper i norsk (eller annet nordisk språk): Du må kunne bevise at du har kunnskaper i norsk tilsvarende tredjeklassenivå fra VGS.
  2. Krav til kunnskaper i engelsk: Du må kunne bevise kunnskaper i engelsk tilsvarende førsteklassenivå fra VGS.
  3. Krav til praksis: Du må kunne vise til enten minimum fem års fulltidspraksis eller en kombinasjon av praksis og utdanning. Det kan gjøres unntak for kravet om fem år med praksis, for søkere med særlig relevant praksis eller utdanning.  Søkere som grunnet sykdom eller lignende årsaker, ikke kunne ha praksis, kan søke om unntak fra femårskravet.

Dersom du blir funnet kvalifisert for opptak på grunnlag av realkompetanse, blir du videre vurdert gjennom en individuell skjønnsmessig vurdering. Når du søker gjennom samordna opptak, laster du også opp et motivasjonsbrev.

→Det betyr at selv om du er kvalifisert, må du også konkurrere med andre søkere for å få tilbud om studieplass.

Ved vurdering av søknader til studieplass ved UiO, blir følgende faktorer vektlagt i prioritert rekkefølge:

  1. Kunnskaper og kvalifikasjoner som du har dokumentert.
  2. Praksis: Både omfanget og relevansen blir vektlagt.
  3. Motivasjonen din for å søke på studiet.

 

2. Velg utdanningsinstitusjon

Det finnes flere universiteter og høyskoler i Norge som tilbyr jusstudiet. De mest kjente er:

  • Universitetet i Oslo (UiO)
  • Universitetet i Bergen (UiB)
  • Universitetet i Tromsø (UiT)

Undersøk hvert universitets spesifikke program, spesialiseringer, og campusliv for å finne ut hvilken som passer best for deg.

 

3. Følg med på søknadsfrister og opptak

Det er viktig å holde oversikt over viktige datoer:

  • 1. mars: For noen søkergrupper, som gjelder blant annet for tidlig opptak og opptak med realkompetanse. 
  • 15. april: Ordinær søknadsfrist.
  • 20. juli: Hovedopptaket kunngjøres.

Jusstudiet (Master i rettsvitenskap) har opptak én gang i året, men oppstart både høst (august) og vår (januar). Dette betyr at når du søker om opptak til jusstudiet, kan du søke både for oppstart til høst- og vårsemesteret. 

→ Du søker gjennom Samordna opptak.

4. Søk gjennom Samordna opptak

De fleste søknader til høyere utdanning i Norge går gjennom Samordna opptak. Følg disse stegene for å søke:

  1. Logg inn: Logg deg inn på Samordna opptaks nettside.
  2. Registrer søknaden: Legg inn hvilke studier du ønsker å søke på. Du kan legge til inntil 10 studieønsker. Innenfor hvert studium, finner du opptakskrav, poenggrenser for å komme inn og annen relevant info. Du kan søke fra 1. Januar helt frem til søknadsfristen som enten er  1. Mars eller 15. April. 
  3. Prioriter studiene: Du kan søke på flere studier, men du må prioritere dem i rekkefølge. Dersom du får plass på ditt første ønske, vil de andre studieønskene automatisk falle bort. Derfor er det viktig at du prioriterer dine ønsker riktig. Du kan omprioritere dine ønsker helt fram til 1. Juli. 
  4. Utdanningsbakgrunn: På neste trinn, velger du hvilken utdanningsbakgrunn du har. 
  5. Send inn søknaden: Her skal du se over din søknad og sende den inn. Etter du har sendt inn søknaden, får du en kvittering som bekrefter at søknaden har blitt mottatt av samordna opptak. 
  6. Last opp nødvendige dokumenter: Dette inkluderer vitnemål fra videregående skole, eventuelle bekreftelser på tilleggspoeng, og andre relevante dokumenter. 
  7. Følg opp din søknad: Det kan hende at du får e-poster av din saksbehandlinger dersom noe ved din søknad mangler. 
  8. Svar på studietilbudet: Du får svar på søknaden din 20.juli og har en frist til 24. Juli for å enten takke ja eller nei til en studieplass og en eventuell ventelisteplass. Dersom du ikke svarer innen fristen, vil du miste plassen din.

 

5. Forbered deg på livet som jusstudent

Når du har fått tilbud om studieplass, er det tid for å forberede deg på studentlivet:

  • Skaff bolig: Begynn å lete etter bolig så tidlig som mulig dersom du trenger å flytte. Søk om studentbolig gjennom studentsamskipnaden eller finn private alternativer.
  • Planlegg økonomien: Sørg for at du har oversikt over studiestøtte, stipender og eventuelle deltidsjobber. Husk også å søke støtte av lånekassen innen fristen.
  • Sett deg inn i pensum: Kjøp eller lån nødvendige lærebøker og annet studiemateriell. Mange universiteter har også digitale plattformer hvor du kan finne relevant informasjon. 
    • Noen nettsteder for kjøp av brukt pensum: 
      • Bookis
      • ibok
      • Finn.no
      • Studiestedets Facebook gruppe (Eks: UiO – Pensum (salg, kjøp, og bytte).
    • Noen pensumbøker kan også lånes på biblioteket. Viktig å vite er at det ofte kan være lange ventelister og bøkene er ofte kun tilgjengelig for dagslån. 
    • Pensumbøker på nett. Eks: Allvit

→Dette er både kostnadsbesparende og mer miljøvennlig. 

 

Jusstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO) 

Master i rettsvitenskap tilbys av det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo og er Norges eldste og høyest rangerte universitet. Jusstudiet består av et femårig integrert masterprogram og er delt inn i blant annet obligatoriske emner, semi -obligatoriske emner og valgfrie juridiske emner.