Advokatvurderingsplattformen Advokatguiden ble lansert i Norge i mai 2020, og i Danmark, så Sverige sommeren 2021. Det er seriegründer Erling Løken Andersen og CTO François Savard som står bak tjenesten. Vi har tatt en prat med Erling.

Hvor kom ideen til Advokatguiden fra?

Jeg jobbet tre år i advokatbransjen. Først som advokatfullmektig, deretter senioradvokat. Jeg forstod veldig fort at advokatbransjen er en ekstremt konservativ bransje. I realiteten har ikke bransjen forandret seg siden 1800-tallet. Advokaten sitter på kontoret sitt og venter på at folk skal komme inn døren. Dette har de gjort god butikk på. Advokatbransjen omsetter for milliarder hvert år – og mange advokater har fulle timelister. Hvorfor skulle de forandre noe? De har det jo perfekt. De tjener millioner. Og de har egentlig aldri behøvd å tenke så mye på hvordan sakene har gått, fordi klienten har hatt svært få muligheter til å gi offentlig tilbakemelding på hvordan han eller hun oppfattet bistanden underveis. 

På den andre siden har du klientene. Klientene er gjerne redde for advokater. De har ingen erfaring med å bruke en advokat før de plutselig trenger det i forbindelse med en skilsmisse, en arvetvist eller en nabokrangel. Da må de forsøke å finne den beste advokaten, ringe han eller henne, avtale et møte, troppe opp på kontoret og stå med lua i hånden mens de venter på det riktige juridiske råd. Senere kommer regningen. Gjerne på mange tusen kroner i timen. Over titalls timer. I mange rettssaker er det i realiteten kun én vinner – og det er advokaten. Han eller hun får betalt uansett. 

Nettopp her, i grenselandet mellom advokaten og klientens subjektive opplevelse av advokatbransjen, så jeg at det lå en stor forretningsmulighet. Jeg jobbet fortsatt som advokat da jeg kom på ideen om Advokatguiden. Jeg så hvor stor avstand det var mellom advokat og klient. Og jeg forstod at det ville bli en monumental oppgave å forsøke endre en svært konservativ bransje. For å klare det innså jeg hurtig at vi måtte få advokatene med på laget. Vi måtte løfte frem de flinke advokatene og promotere de ovenfor potensielle klienter. Dette gjør vi i dag blant annet ved å trekke frem advokater med høy rangering på forsiden av Advokatguiden. Slik hjelper vi de få flere klienter – og sørger for at klientene lettere finner den rette advokaten til sitt oppdrag. Nøkkelen til å skape en god plattform, er å skape en god balanse i styrkeforholdet mellom advokater og klienter. 

Hvike hindringer har du møtt på underveis? 

I Norge er vi blitt truet med søksmål hver måned siden lanseringen i august 2020 – gjerne fra advokater som har fått dårlige rangeringer fra tidligere klienter. Det har vært vanskelig og tøft å nekte å slette rangeringer og anmeldelser når man har store advokatfirmaer mot seg. Likevel tror vi at det har vært riktig strategi. Det gir integritet til plattformen at vi aldri sletter rangeringer og anmeldelser, så lenge de holder seg innenfor lovens rammer. Klientene har også rett på ytringsfrihet.

Målet med Advokatguiden er tross alt å skape en plattform som premierer de flinkeste advokatene – og som gjør avstanden mellom advokat og klient mindre. Og vi ønsker å gjøre advokatbransjen mer demokratisk og transparent, slik at man lettere kan skille de gode advokatene fra de dårlige. 

Fortell om samarbeidet med François Savard?

Jeg fikk ideen til Advokatguiden da jeg jobbet som advokat. Like etterpå sluttet jeg i advokatjobben for å satse fullt på Advokatguiden. Jeg var imidlertid avhengig av å få med meg en teknologisk visjonær leder. Det fant jeg i vår CTO, franske François Savard. Han brenner for å skape gode brukeropplevelser på nettet. Han leder vårt utviklingsteam og fungerer som en god sparringspartner. Han har selv ingen erfaring innenfor advokatbransjen – og noen ganger er det akkurat det man trenger, for å klare å sette seg inn i behovene til en advokatklient.

Om Erling Løken Andersen og François Savard:

Bak nettstedet står gründer Erling Løken Andersen. Andersen er tidligere kjent for å ha solgt nettsamfunnet Biip.no for 76 millioner kroner i 2008. I ettertid fikk han et skattekrav i millionklassen, fordi staten mente han skulle betale lønnsskatt på hele summen. Andersen gikk til advokat, og fikk en regning på 120 000 for ett brev. Motivert av å vinne skattesaken uten å blakke seg helt, sa han opp sin advokat, meldte seg opp på jussen ved Universitetet i Oslo og fullførte studiet på halv tid. I 2015 vant han deretter saken mot Skatt Øst. Siden jobbet Andersen som senioradvokat i Advokatfirmaet Berngaard. I 2020 sluttet han i advokatyrket for å jobbe fulltid med Advokatguiden.no og utviklingsselskapet Omega Media AS.

François Savard er CTO og med-grunnlegger av Advokatguiden. Han leder utviklingsprosessen og lager interaksjonsdesignet (UI/UX). François er opprinnelig fra Frankrike og begynte sin karriere i Norge som webdesigner før han startet i det nyopprettede selskapet Advokatguiden. 

Bilde: Timo Opara

For pressehenvendelser, kontakt Turbo Kommunikasjon.